Tuesday, April 22, 2008

Nasi Ayam ala Thai

This recipe is based on Cik Miah (Aziah's mom) yang amat baik hati dan terror memasak, so i pun meyendeng2 nak belajar buat nasi ayam ngan dia.

So, let get it start.

The Chicken

Roasted marinated Chicken

1. Marinated the whole chicken with kicap manis, garam ,gula & sos tiram for minimum 4 hours. Lagi lama lagi elok. Every 30min, terbalik kan ayam tu. Simpan baki campuran bahan tadi untuk kuah kicap (kuah hitam).
2. Then panggang ayam tu for about 40 min. Kalau nak goreng bleh gak, tapi it prefer to be roasted.
3. Bila dah sejuk, bleh la potong untuk di serve.

The most important, the Rice.


Bahan-bahan diperlukan:

1. Kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
2. Lemak ayam
3. Beras. Sukatan air hendaklah lebih 1 setengah dari sukatan beras. Kalau beras 3 pot, air kena la 4 pot setengah.
4. Bawang besar 3 biji, bawang putih 2 ulas (blender)

Cara-cara penyediaan nasi ayam:

1. Tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang. Then masukkan lemak ayam.
2. Pastu tumis sekali bawang yang dah di blend sampai layu dan naik bau.
3. Then masukkan la beras ngan air. Kacau and let it cook

the rice in progress

The Soup

Bahan diperlukan:

1. Halia dan bawang putih -diketuk
2. Rempah kurma
3. Bawang besar dihiris halus
4. Kayu manis, bunga cengkih
5. Kacang tanah
6. Lemak ayam/bontot ayam

1. Tumis kayu manis, bunga cengkih dan bawang. Then masukkan lemak ayam
2. Lepas tu masukkan rempah kurma
3. Lepas tu masukkan air, then kacang tanah
4. Kacau2 and let it cooked.

Kicap Hitam

Gunakan lebihan bahan ramuan ayam tadi. Ketuk halia dan bawang putih. Then tumis. Dah naik bau, masukkan bahan ramuan ayam.
Nak pekatkan, campur sikit tepung jagung.

Sos Merah

Blend cili merah (buang biji) bersama bawang puith, ngan garam dan gula sikit.
Then campur cuka.

the soup, the sauce and the kicap hitam bersama timun dan tomato

It's done!! Simple je buat nasi ayam kan sebenarnya. Tak sempat nak amik gambar the whole nasi ayam, lapar sangat..tak fikir apa dah..terus makan je.

So, selamat mencuba lah ye...


Monday, April 14, 2008

Sphageti -the simple one-

my very own 1st sphagetti

Bahan-bahan diperlukan:

1. Mee Sphagetti (prefer the egg sphagetti)- of course la kan
2. Sos Prego (traditional recipe)
3. Mushroom butang ( dicincang)
4. Daging kisar (prefer ayam, beef pun ok gak)
5. Bawang Besar (potong dadu), Bawang putih (cincang halus)
6. Tomato (direbus dan dicincang)


Cara-cara memasak Dayu's Sphagetti:

1. Didihkan air dalam periuk besar then masak/rebus mee sphagetti. Masukkan tomato sekali, bla kulit di dah tercabut, sejuk kan dan cincang tomato tu.
2. Kemudian tumis bawang putih (yang dicincang halus), then masukkan bawang besar. Masak sampai layu. Then masukkan daging ayang kisar.
3. Kemudian masukkan tomato yang dicincang ngan cendawan butang.
4. Kalau suka boleh masukkan sedikit cili giling -org melayu kan suka pedas2 skit-

beginilah rupanya bila dah masukkan semua bahan2 tu

5. Last sekali masukkan lah sos prego tu. Kat supermarket byk jual benda ni.

hah..ni lah sos sphagetti dan mee nye..siap sedia untuk di makan.