Sunday, July 20, 2008

Laksa Kedah

Kali pertama masak laksa. Dan inilah masakan pertama yang dipersembahkan kepada bakal Ibu Mertua ku. *tapi time tunang aritu i yg masak kan lauk untuk dinner derang*

So, here the recipe. It's simple actually, how come it take me until now for give it a try.

Laksa Kedah


Bahan-bahan yang diperlukan dan cara menyedia:

Kuah

Ikan kembung direbus bersama sekeping asam keping. Bila dah masak blender isi ikan bersama air rebusan. Masukkan dlm periuk.
Then blend tulang ikan bersama air rebusan tadi. Tapiskan dan campur dengan isi ikan.

1. Bawang besar, Bawang merah (kecil)
2. Sedikit cili kering
3. Belacan

Semua bahan kat atas diblender. Kemudian masukkan dlam ikan yang di blend tadi.

Masukkan bunga kantan, asam keping, dan daun kesum dalam campuran tadi.

Kacau sehingga masak. Tambah sedikit garam dan perasa.

And it's ready to eat!!!



Friday, July 18, 2008

Bubur Jagung

Arini semangat memasak tiba2 meluap-luap. Lagipun dah lama tak masak kan. So, start la carik resepi. Pastu terus Ns bagi resepi buat Bubur Jagung ni.

Balik keje, trus gi giant beli barang2 ni.


Bahan-bahan diperlukan:

1. Santan pekat 1 biji -tapi kat kl ni mana i nak carik kelapa
2. 500gm jagung frozen
3. 1 cawan air
4. 1 cawan gula perang
5. 2 sudu sagu mata (basuh dan toskan)
6. Daun pandan

Cara-cara menyedia:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali santan,
then masak sampai sagu jadik cerah

2. Bila dah pekat, masukkan santan. Masak lagi sampai pekat.
Masukkan daun pandan

3. Bila dah pekat. Boleh la dihidang. Terserah nak makan time panas atau sejuk. Ikut selera masing2