Thursday, July 16, 2009

Asam Pedas Johor Style

Sebagai seorang anak johor, asam pedas adalah kegemaran. Dari kecik tekak ni dah asyik ngan asam pedas. And most favorite is, ikan pari ngan ikan kerisi masak asam pedas. Mmg menghirup kuah la jawabnya.

makan pulak dgn kailan ikan masin dan udang lemak cili api. mmg mantap

Mudah je nak buat asam pedas. Dan yang penting kena rajin mencuba biar boleh agak camne nak adjust kepekatan kuah dia tu, tapi rasa tak terlalu pekat.

Bahan-bahan diperlukan: *ni anggaran untuk masak 2-3 ekor ikan*

1. 1 biji bawang besar
2. 2-3 ulas bawang putih
3. Cili kering
4. Kunyit hidup

Cara-cara menghasilkan Ikan Asam Pedas

1. Semua bahan dikisar, boleh gak kalau nak tambah belacan *which i will do* Tapi terserah lah.. Pastu tumis bahan kisar tu. Pecahkan halia skit (dalam 1 inci) dan tumis sekali..tambah lah garam secukup rasa. Tambah la serbuk perasa skit. Tumis kasik lama skit, biar garing skit cili tu. Time ni masukkan la daun kesum, bunga kantan. Boleh juga nak tambah tomato ke, bendi ke..

2. Pastu masukkan air asam jawa.. jangan pekat sgt, nanti terlebih masam. Kat sini la kena pandai2 mengagak, so kena la selalu mencuba.. praktis make perfect guys..(anggaran dalam 1/2 cawan)

3. Pastu masukkan la ikan.. gaul2 skit, jangan sampai hancur lak ikan tu.. Tuang air (sekali lagi anda perlu mengagak sendiri..jangan sampai kuah tu cair sgt) dan biarkan mendidih. Tutup api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.

*sori,gambar detail tiada,lupa capture

Siakap Masak Steam

Siakap masak Steam atau pun Siakap Kukus.

Cara-cara menghasilkan Ikan Siakap Kukus. Sangat mudah dan simple. Yang penting sgt sedap bila makan panas-panas. Bertambah nasik ohhh.

Ikan kita lumur dgn tepung jagung, garam dan lada sulah. Sebelum tu harus lah bersihkan dulu kan. Ikan tak semestinya siakap, ikan bawal, ikan merah pun boleh. Bila dah lumur ketepikan dulu, buat sos pula.

Untuk sos:

Semua bahan adalah dihiris halus:


1. 5 - 10 biji cili padi
2. 2 batang serai
3. 1/2 kuntum bunga kantan
4. 1 helai daun limau purut
5. 1/2 inci halia muda
6. 2 ulas bawang putih

Kemudian campurkan bahan-bahan hirisan tadi dgn 3 sudu jus limau kasturi, 2 sudu minyak masak, 2 sudu gula, 1/2 sudu garam.
Pastu lumur lah atas ikan tu. Kat dalam belahan perut dia pun isi. Pastu letak atas bekas tahan panas. Kukus lah, lebih kurang 10-15min. Ikut size ikan lah. Yang ni ikut penilaian sendiri lah. Tapi kalau isi ikan dah putih, masak la tu.


siap!!! sila makan time terus sebaik je kuar dr periuk kukus..
sgt sedap..hingga ke isi2 dia terasa tau..