Sunday, January 24, 2010

Lala Masak Pedas

Jarang Lala ni ada jual kat pasar. Bila pergi pasar, ada jual. Mesti beli lah. Dan paling favorite, masak pedas. Peergghh!! Memang sedap meratah.

Lala Masak Pedas

Bahan-bahan yang diperlukan (1 kilo lala):

Lala - direndam seketika untuk mengeluarkan pasir yang masih ada. Basuh dan bilas dengan air bersih dan toskan.
5-10 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 biji tomato (di potong 4)
2 batang serai
2 biji bawang besar (di potong 4)
4 sudu besar cili giling *boleh lebihkan kalau nak pedas
1 sudu kecil pes asam jawa
2 sudu besar sos cili & sos tomato
Garam dan gula
Minyak masak untuk menumis

Cara menyedia:

1. Tumbuk lumat bawang kecil dan bawang putih
2. Panaskan minyak atas api sederhana. Tumiskan bawang yang di tumbuk tadi.
3. Masukkan cili giling dan biarkan seketika agar cili masak.
4. Masukkan tomato dan bawang besar yang telah di potong 4.
5. Ketuk serai dan masukkan ke dalam tumisan.
6. Masukkan sos cili, sos tomato dan pes asam jawa. Kalau agak kering boleh masukkan sedikit air.
7. Perasakan dengan garam dan gula ikut kesukaan masing-masing.
8. Masukkan lala dan tutup periuk seketika (dalam 3 hingga 5 minit)
9. Lepas 3 hingga 5 minit, buka tutup periuk dan gaul rata lala. Bagi yang suka berkuah, boleh tambah air kalau lauk nih kering sangat.