Tuesday, April 22, 2008

Nasi Ayam ala Thai

This recipe is based on Cik Miah (Aziah's mom) yang amat baik hati dan terror memasak, so i pun meyendeng2 nak belajar buat nasi ayam ngan dia.

So, let get it start.

The Chicken

Roasted marinated Chicken

1. Marinated the whole chicken with kicap manis, garam ,gula & sos tiram for minimum 4 hours. Lagi lama lagi elok. Every 30min, terbalik kan ayam tu. Simpan baki campuran bahan tadi untuk kuah kicap (kuah hitam).
2. Then panggang ayam tu for about 40 min. Kalau nak goreng bleh gak, tapi it prefer to be roasted.
3. Bila dah sejuk, bleh la potong untuk di serve.

The most important, the Rice.


Bahan-bahan diperlukan:

1. Kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
2. Lemak ayam
3. Beras. Sukatan air hendaklah lebih 1 setengah dari sukatan beras. Kalau beras 3 pot, air kena la 4 pot setengah.
4. Bawang besar 3 biji, bawang putih 2 ulas (blender)

Cara-cara penyediaan nasi ayam:

1. Tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang. Then masukkan lemak ayam.
2. Pastu tumis sekali bawang yang dah di blend sampai layu dan naik bau.
3. Then masukkan la beras ngan air. Kacau and let it cook

the rice in progress

The Soup

Bahan diperlukan:

1. Halia dan bawang putih -diketuk
2. Rempah kurma
3. Bawang besar dihiris halus
4. Kayu manis, bunga cengkih
5. Kacang tanah
6. Lemak ayam/bontot ayam

1. Tumis kayu manis, bunga cengkih dan bawang. Then masukkan lemak ayam
2. Lepas tu masukkan rempah kurma
3. Lepas tu masukkan air, then kacang tanah
4. Kacau2 and let it cooked.

Kicap Hitam

Gunakan lebihan bahan ramuan ayam tadi. Ketuk halia dan bawang putih. Then tumis. Dah naik bau, masukkan bahan ramuan ayam.
Nak pekatkan, campur sikit tepung jagung.

Sos Merah

Blend cili merah (buang biji) bersama bawang puith, ngan garam dan gula sikit.
Then campur cuka.

the soup, the sauce and the kicap hitam bersama timun dan tomato

It's done!! Simple je buat nasi ayam kan sebenarnya. Tak sempat nak amik gambar the whole nasi ayam, lapar sangat..tak fikir apa dah..terus makan je.

So, selamat mencuba lah ye...


9 comments:

Mak Su said...

fuyooo, tgk ayam tu... golek golek

yun said...

xdpt nk imagine mcm mana keadaan nye lemak ayam tu.
air rebusan ayam ke?

Rashid said...

salam..wah sedapnya!!!!!! nyam nyammm

^@yue^ said...

wah lama x mkn nasik ayam neh...
byk resepi..rajin memasak ye dayu nih..hehe..

*jln² kt blog singgah kt sini...salam ukhwah...

^@yue^ said...

dayu, nk jwb soalan yun tu yer..hehe

lemak ayam tu yg ada cam lendir² cm kaler kuning tuh...n montot ayam mmg slalu byk lemaknyer...

TP..adik²/akak²/abg²..

hrp jg guna la lemak ayam ni yer..x elok sgt..guna air rebusan ayam je dh ok..lgpun bila kita rebus ayam tuh sebnarnya dh kuo byk lemakkk kt situ..he he he...

daaa.....

DatOk ZeQ said...

yam yam , sedap nampak nya , terlior aku ! Saja jalan jalan jumpa blog ni

DatOK ZeQ
Kelana Jaya Selangor
www.zeqviews.blogspot.com

ira said...

salam,,nih blog masak memasak ker,,hehehe,,sya link blog awk yer

Té la mà Maria - Reus said...

very good blog, congratulations
regard from Reus Catalonia Europe
thank you

salihin said...

nak..nak...