Tetiba terasa rajin nak mencuba memasak serunding. Tahun depan dah kena masak sendiri, tak boleh la nak makan mak nyer je. So, kena start belajar dari sekarang ni.
Practice make Perfect kan *tak la nanti bila kat umah mak mertua terkulat-kulat*
Bahan-bahan diperlukan:
- 2 biji kelapa parut putih, disanggar sehingga kering dan sedikit kuning
- 250 gram daging, dipotong nipis
- 3/4 cawan air asam jawa yang pekat
- 4 helai daun limau purut
- 1 helai daun kunyit (setengah dikisar, setengah disiat)
- 3/4 cawan gula pasir
- 1/4 cawan air
Bahan untuk dikisar:
- 20 batang cili kering, nak pedas boleh tambah sikit cili padi
- 3 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 1/2 kunyit hidup -pepandai lah ye budget
- 1 inci halia
- 6 batang serai
- 2 inci lengkuas
- 1/2 cawan serbuk ketumbar, disanggar
- 2 sudu teh serbuk jintan halus, disanggar
- 1/2 cawan udang kering
- 1/2 daun kunyit
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga naik bau
2. Masukkan daun limau purut, daun kunyit, air asam jawa dan 1/4 cawan air. Gaul hingga rata
3. Maukkan garam dan srbuk perasa dan gula pasir serta daging. Masak sehingga rempah keluar minyak dan daging empuk.
4. Akhir sekali masukkan kelapa parut yang telah disanggar. Gaul hingga rata
2 comments:
menyelerakan...
bubuh la kicap sket...
lagi sodap..
sedap!!
Post a Comment