Friday, October 31, 2008

Serunding Daging

Tetiba terasa rajin nak mencuba memasak serunding. Tahun depan dah kena masak sendiri, tak boleh la nak makan mak nyer je. So, kena start belajar dari sekarang ni.

Practice make Perfect kan *tak la nanti bila kat umah mak mertua terkulat-kulat*

my very 1st seruding daging

Bahan-bahan diperlukan:

- 2 biji kelapa parut putih, disanggar sehingga kering dan sedikit kuning
- 250 gram daging, dipotong nipis
- 3/4 cawan air asam jawa yang pekat
- 4 helai daun limau purut
- 1 helai daun kunyit (setengah dikisar, setengah disiat)
- 3/4 cawan gula pasir
- 1/4 cawan air

kelapa yang disanggar hingga kering dan kuning

Bahan untuk dikisar:

- 20 batang cili kering, nak pedas boleh tambah sikit cili padi
- 3 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 1/2 kunyit hidup -pepandai lah ye budget
- 1 inci halia
- 6 batang serai
- 2 inci lengkuas
- 1/2 cawan serbuk ketumbar, disanggar
- 2 sudu teh serbuk jintan halus, disanggar
- 1/2 cawan udang kering
- 1/2 daun kunyit

bahan-bahan yang perlu dikisar
Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga naik bau
2. Masukkan daun limau purut, daun kunyit, air asam jawa dan 1/4 cawan air. Gaul hingga rata

3. Maukkan garam dan srbuk perasa dan gula pasir serta daging. Masak sehingga rempah keluar minyak dan daging empuk.


4. Akhir sekali masukkan kelapa parut yang telah disanggar. Gaul hingga rata


And it's done. Sedap dimakan bersama nasi impit

2 comments:

datuk seri said...

menyelerakan...
bubuh la kicap sket...
lagi sodap..

nadya said...

sedap!!