Friday, February 19, 2010

Pai Epal Goreng

*anggaran untuk 6-8 keping pai goreng

init apple pai

Bahan-bahannya:


  • 2 cawan tepung serbaguna. Tepung gandum pun boleh
  • 1/2 cawan shortening/mentega. Kalau guna mentega mesti dlm keadaan beku
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan air sejuk
  • 2 biji epal (lagi sesuai guna epal hijau)
  • 1/3 cawan gula
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu hitam
  • 1 cawan minyak sayuran

Cara -cara menyedia:

  1. Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu hitam dengan menggunakan api yang kecil. Masak epal sehingga lembut dan lenyek 1/4 epal dengan garfu dan biarkan yang berlebihan berketul.
  2. Masak sehingga kering
  3. Ayak tepung dan garam. Potong shortening/mentega yang masih beku. Gaulkan adunan sehingga bergentel. Masukkan air dan dan gaul.
  4. Canai doh atas papan. Potong panjang 8 inci, lebar 6 inci. Letak inti epal di tengah pastry. Gunakan air sejuk di tepi pastry dan lipat. Tekan dengan garfu di keliling pastry. Boleh juga kalau nak buat bentuk lain, segiempat ke. Macam karipap ke..
  5. Goreng dengan menggunkan api sederhana. Boleh juga kalau nak tabur gula kat atas pai.

1 comment:

lina said...

salam kenal, mana gambar pai yg siap goreng :)