Sunday, February 21, 2010

Ikan Talapia Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan:
*anggaran untuk 2 ekor ikan saiz sederhana*
  1. Ikan talapia -dibersihkan dan digaul dgn asam jawa, hilangkan hanyir ikan
  2. Bawang besar - sebijik
  3. Bawang putih - 3 ulas
  4. Cili padi - 5,6 bijik, kalau nak lagi pedas lebihkan
  5. Halia - lebih kurang seinci
  6. Kunyit hidup - lebih kurang seinci
  7. Santan - secukupnya
  8. Sebatang serai -diketuk
  9. Tomato -sebijik, belah 2 atau 4
  10. Air asam jawa -secukupnya
Cara-cara menyedia:
  1. Tumbuk/kisar bahan 2-6. Satukan bahan kisar ni dengan santan.
  2. Masak sehingga mendidih dan tambah garam. Masukkan air asam jawa secukupnya.
  3. Kemudian masukkan ikan dan serai yang telah diketuk. Masak sehingga isi ikan masak. Kemudian masukkan belahan tomato.
  4. Masak sekejap dan boleh tutup api.
*jgn sampai tomato hancur..tak sedap
* makan ngan sambal belacan..pergghhh...

Friday, February 19, 2010

Pai Epal Goreng

*anggaran untuk 6-8 keping pai goreng

init apple pai

Bahan-bahannya:


  • 2 cawan tepung serbaguna. Tepung gandum pun boleh
  • 1/2 cawan shortening/mentega. Kalau guna mentega mesti dlm keadaan beku
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan air sejuk
  • 2 biji epal (lagi sesuai guna epal hijau)
  • 1/3 cawan gula
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu hitam
  • 1 cawan minyak sayuran

Cara -cara menyedia:

  1. Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu hitam dengan menggunakan api yang kecil. Masak epal sehingga lembut dan lenyek 1/4 epal dengan garfu dan biarkan yang berlebihan berketul.
  2. Masak sehingga kering
  3. Ayak tepung dan garam. Potong shortening/mentega yang masih beku. Gaulkan adunan sehingga bergentel. Masukkan air dan dan gaul.
  4. Canai doh atas papan. Potong panjang 8 inci, lebar 6 inci. Letak inti epal di tengah pastry. Gunakan air sejuk di tepi pastry dan lipat. Tekan dengan garfu di keliling pastry. Boleh juga kalau nak buat bentuk lain, segiempat ke. Macam karipap ke..
  5. Goreng dengan menggunkan api sederhana. Boleh juga kalau nak tabur gula kat atas pai.

Saturday, February 13, 2010

Puding Caramel Kukus

My favorite!!!

Asal teringin kan desert, mesti terfikir kan puding ni. Selain sedap, senang je nak buat. Tak perlu nak berhempas pulas kat dapur. Tahu-tahu dah boleh makan dah..

Bahan-Bahan diperlukan :

Untuk puding:
- telur 5 biji
- 6 sudu gula
- 1 sudu makan Esen Vanilla
- 3/4 tin susu cair
- 1 sudu tepung kastard

Untuk Caramel (gula hangus):
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan air

Cara membuat:

1. Sediakan gula hangus.

2. Sediakan pengukus.
Masukkan kesemua bahan utk puding ke dalam blender,dan blend sehingga hancur & larut. Masukkan adunan ke dalam loyang & kukus sehingga masak. Sesudah masak, sejukkan di dalam peti.

*Tips: Untuk menghasilkan puding yang elok:
* tapis adunan sebelum kukus
* buang buih-buih di permukaan
* tutup loyang dengan aluminium foil
* sapu loyang dengan sedikit marjerin