*anggaran untuk 2 ekor ikan saiz sederhana*
- Ikan talapia -dibersihkan dan digaul dgn asam jawa, hilangkan hanyir ikan
- Bawang besar - sebijik
- Bawang putih - 3 ulas
- Cili padi - 5,6 bijik, kalau nak lagi pedas lebihkan
- Halia - lebih kurang seinci
- Kunyit hidup - lebih kurang seinci
- Santan - secukupnya
- Sebatang serai -diketuk
- Tomato -sebijik, belah 2 atau 4
- Air asam jawa -secukupnya
- Tumbuk/kisar bahan 2-6. Satukan bahan kisar ni dengan santan.
- Masak sehingga mendidih dan tambah garam. Masukkan air asam jawa secukupnya.
- Kemudian masukkan ikan dan serai yang telah diketuk. Masak sehingga isi ikan masak. Kemudian masukkan belahan tomato.
- Masak sekejap dan boleh tutup api.
* makan ngan sambal belacan..pergghhh...
2 comments:
dayu, ini bru bce resepi.. kalo tgk gambonye mesti lg terliur ahh..
sgguh la kagum ngan dayu, rajin gile memasak.. reen ikut mood:) hehe
gambar tak sempat nak amik la
dah kena serbu..next time lah
Post a Comment